четвер, 24 листопада 2016 р.

П.Бачинський - 50 років учительства

Чергова публікація про олександрійську родину Бачинських. Сьогодні - про П.В.Бачинського.

 Млин в Мігеї, збудований в кінці 19 ст. (фото з Інтернету)

(Всі дані та цитати - з «Автобиографического очерка»), який П.Бачинський писав у 1929 році в Олександрії.  Цей нарис настільки цікавий, що неможливо втриматись від цитування. Тому, можливо, моя розповідь буде трохи задовгою, з продовженнями.


Батько Михайла Бачинського, про якого я вже писала, залишив по собі надзвичайно яскравий слід в памяті олександрійців другої половини 19-го та початку 20-го століть. Вчитель і керівник школи (як називали називали тоді - училища) він навчав грамоти багатьох дітей не лише міста, а й повіту. Пропрацював педагогом 50 років – «По приблизительному подсчету из вверенного мне Александрийского первого приходского училища окончило курс около 2 тысяч человек обоего пола, а всего проучилось более 10 тысяч».
Народився Панас Васильович Бачинський 20 липня 1852 року в державному селі Ясинове Ананьївського повіту Херсонської губернії. Про своїх батьків він пише так: «Мои родители имели по тому времени очень прилично сельское хозяйство: у них было пар 5 волов, около десятка коров, около полтора десятка хороших рабочих лошадей, более полусотни простых овец, десятка два свиней, это общее хозяйство, а у матери, как хозяйки было свое состояние: много гусей, индюшек и кур. Отец  для своего общего хозяйства скота и хлебопашества всегда имел работников… ».
Народився Панас в загоні, де мати вранці доїла корів. «Роженица была … быстрая женщина, подобрала новорожденного в подол своей юбки, внесла меня в дом, куда через несколько минут вбежали доярки, помощницы  матери, поздравили роже ницу с сыном, пошли доканчивать начатое хозяйкой»
Того ж дня ввечері Панаса було й охрещено священиком ,  про якого навіть в старості, пишучи свої спогади, Бачинський  знайшов дуже гарні слова: «Крестил меня необыкновенный по своим молитвам и жизни священник Симеон Левитский, которого за сотни верст и больше знали многие и многие люди, почитали как необыкновенного батюшку».
Скоро господарство Бачинських зазнало значних втрат -  коней покрали конокради (в одну ніч – 11 коней), телят покусала собака, хвора на сказ, і вони пропали, а корови перестали давати молоко. Дохли кури, гуси. Бачачи таку справу, батьки вирішили переїхати в інше село (можливо, повіривши в те, що хтось в селі заздрив їм і навів порчу). Перебралися (за два роки до відміни кріпосного права) в с. Мігею тоді Бобринецького, а пізніше Єлисаветградського повіту (зараз - Миколаївської області). Батьку запропонували роботу в помісті Скаржинських (власників села).  Ось як описує П.Бачинський життя в цьому селі: «Мигея, хотя и помещичье село, но у таких гуманних людей Скаржинских, у которых … крестьянам жилось так хорошо, как у Бога за дверью. В с. Мигее для детей и крестьян была от помещика школа, аптека, больница. Перед большими празниками Рождеством, Пасхой, Зелеными святками из помещичьего двора были посылаемы по селу люди, которые должны тщательно узнавать кто в чем праздничном нуждается – кто не имеет праздничной одежды.. лучшей пищи. Такие сведения доставлялись главному управляющему, который немедленно велел развозить все то, в чем нуждались семьи крестьян».
Пороги та скелі на р. ПівденийБуг біля Мігеї (фото з Інтернету)

Через рік після відміни кріпосництва в селі стало жити набагато гірше (за словами автора спогадів), тому знову вирішили шукати кращого місця. Переїхали  ближче до місць, де народилися батьки - до с. Незавертайлівки Тираспільського повіту, що розкинулося  на березі  р. Дністер і лиману. При переїзді,  коли зупинились на ночівлю і всі поснули, вовки загнали і розірвали 10 овець, теля і кілька свиней. Цікаво читати слова Бачинського, де він пише, як обідніли його батьки при переїздах: «Мои родители… бдагодаря многим несчастным обстоятельствам, так обеднели, что  в  Незавертайловке имели очень маленькое хазяйство: пару пошехонских лошадей, две коровы, десятка два овец, две-три свиньи, десятка два гусей и несколько кур. Зато у нас был свой виноградник, из котрого мы имели две бочки простого бессарабского вина».

На навчання 12-літнього Панаса влаштував батько через своїх знайомих до Тираспольського повітового училища, в якому він навчався два з половиною роки і закінчив в червні 1869 року. В тому ж році  вступив до Одеських педагогічних курсів при Одеському повітовому училищі, після закінчення яких  мав вже направлення на роботу. Але, дізнавшись, що відкривається Херсонська учительська семінарія, він продовжив навчання там з другого класу. (Далі - буде)

Про дворянський рід Скаржинських є багато матеріалів в Інтернеті

Немає коментарів:

Дописати коментар