середу, 26 квітня 2023 р.

Земська діяльність І.К Чижевського - з Журналу засідань Олександрійського земства за вересень 1903 р.

 



І.К Чижевський - з Журналу засідань Олександрійського земства за вересень 1903 р.

Вибрані мною з журналу подані нижче витяги свідчать про активну діяльність Івана Костянтиновича Чижевського, як гласного та  члена земськоі управи, у різних сферах життя Олександрійського повіту. І це – лише кілька згадок за одне засідання.

Гласним Ч. було обрано в 1901 р., а членом управи він став у 1902 р. Завжди проявляв активність, виступаючи особливо гостро, коли обговорювались  освітянські  або політичні ( під час подій  1905 - 1907 рр.) питання. Його підписи, як члена земської управи, зявляються під зверненнями до жителів, в першу чергу селян, які розповсюджувалися по всьому повіту. Звичайно, жодна влада не терпить, коли їй вказують на недоробки і тому, при першій можливості, Чижевського позбавляють легального права висловлювати  крамольні для влади думки. У 1910 р. його не затвердило гласним губернське земство, бо голосував проти виділення коштів на утримання охоронного відділення.

1.      Ч. приймає активну участь в обговоренні діяльності земськоі управи за попередній період.

2.      Ч. прочитав доповідь про позику під забезпечення  сум дорожнього капіталу.

3.      У черговому засіданні зборів Ч. вибрано секретарем земських зборів.

4.      Зауважується, що Ч. у справах служби здійснив більше ста (!!!) виїздів в Олександрійський повіт і надав звіти про ці поїздки.

5.      Гласний І.Горонович у своій доповіді відзначив активну діяльність нових членів управи Чижевського та Волкова.

6.      Збори заслухали доповідь члена управи Ч. про стан поштової частини в повіті.

7.      Член управи Ч. прочитав доповідь про стан народноі освіти в повіті. Гласний Горонович відзначив плодотворну роботу члена управи Ч. у справі народноі освіти

 і запропонував відзначити  його подякою зборів.

8.      Ч. прочитав доповідь, у якій обгрунтував необхідність виділення коштів від губернського земства ремісничим класам повіту.

9.      Ч. прочитав доповідь про забезпечення шкіл підручниками та письмовим приладдям. Також збори заслухали виступ Ч. про народні читання в селах повіту з використанням тіньових картинок.

10.  Ч. прочитано доповідь про земський книжковий склад, а також звіт фінансово-ревізійної комісіі про огляд земського архіву та книжкового складу (виявились дефіцит та розтрати, справа дійшла до суду).

11.  Ч. прочитано доповідь про стан медицини в повіті та створення нових медичних дільниць у Глинську та Софіівці.

12.  Виступ Ч. про ткацькі школи в повіті. Збори вирішили асигнувати 1300 рублів на дві такі школи.

 

 

 



Немає коментарів:

Дописати коментар