середу, 24 листопада 2021 р.

До історіі заснування с. Ясинуватка - друга частина

 


Наступними і останніми власниками (кінець 19-го та початок 20-го століть) села  Ясинуватки Олександрійського повіту стали Анєнкови та Вінберги. Мова піде про ці сімейства.

На жаль, детально прослідкувати звідки взялися у нашому краї Анєнкови мені поки що не вдалося. Це – давній дворянський розгалужений рід. Та до якої гілки відносились саме олександрійські Анєнкови зараз вже важко встановити. До речі, у списках дворян Херсонськоі губерніі вони не значаться (на відміну, наприклад, від тих же Чумпалових, попередніх власників). Вдалося віднайти Анєнкових у подібних списках в Украіні лише по Киівській та Харківській губерніях. Відомо, що вони були і одними з останній власників с. Талова Балка, з яким історія Ясинуватки тісно пов’язана. Батька Єлизавети Анєнковоі-Вінберг звали Валентин Володимирович – народився у 1855-му році, помер у 1892-му. Похований на кладовищі Царського Села. Він - син Володимира Єгоровича та Софіі Савівни Анєнкових. Мав братів Євгена, Михайла, Миколу та сестру Софію.  Всі ці дані – з генеалогічних сайтів.

Є згадки про те, що Єлизавета Валентинівна отримала у спадок Ясинуватку та кілька навколишніх хуторів після смерті матері. Значиться вона і у списках власників земель Олександрійського повіту за 1896 рік  - «Анненкова Елисавета Валентиновна шт. ротм. дочь, с. Ясиноватка, х. Морозовский, Бандуровская вол. ". У цьому списку значиться і Валентина Аненкова, але вказана по батькові як Володимирівна. Можливо це помилка, і вона була сестрою Єлизавети.

А от родовід Вінбергів прослідкувати вдалося більш детальніше. Чоловіком Єлизавети Анєнковоі став Василь Федорович Вінберг. Походив він з давнього шведського роду. Батько його, Федір Федорович (1820-1891), був впливовим  діячем тодішньої імперіі, очолював так звану Експедицію, яка випускала державні паперові грошові знаки. Проживала родина у Санкт-Петербурзі. Скоріше всього олександрійські Анненкови теж були пов’язані з цим містом. Бо саме там і познайомилась власниця Ясинуватки  Єлизавета Аненкова зі своїм майбутнім чоловіком. Народився Василь Федорович у 1861 році. За віросповіданням – лютеранин. Закінчив Миколаівське кавалерійське училище. І майже все доросле  життя присвятив військовій службі, від якої звільнився у 1906 році у званні генерал – майора з «мундиром і пенсією». Мав братів і сестер.

Ф.Ф.Вінберг

Одна з сестер – Ганна, була дружиною Ф.Єнакієва, відомого інженера, засновника Єнакієвського металургійного заводу, будівничого вугільних шашт,  залізниці  від Штерівки до Маріуполя. На його честь ще у 1898 р. було названо майбутнє місто і залізнична станція Єнакієво. Мати його Михаліна Антонівна Косовська, як і Єлизавета Анєнкова, теж була родом з Олександрійського повіту.

Одружилися (вінчалися) Єлизавета Валентинівна та Василь Федорович у Санкт-Петербурзі 8 січня 1895 р. За наявними свідченнями дітей не мали.



Родовід Вінбергів

І кілька зауважень щодо так званого палацу Вінберга. Навряд, чи можна його так називати, бо ми не знаємо точно, коли саме він був збудований. Те що пишуть на різних інтернет-сайтах (які повторюються дослівно) ґрунтується, в основному, на легендах, переказах та міфах. Наприклад те, що палац збудовано Вінбергом для своєі дружини у 1870 році.

Але цього аж ніяк не може бути. Народився Василь Федорович у 1861 році, і, звичайно ж   у 9 років він не міг будувати палац. А якщо це вірна дата, то хто його збудував? Попередні власники села? Одружився  Вінберг  з Анєнковою у 1895 році і якщо саме він будував палац, то вже після цієї дати. Питання  залишається відкритим. Тобто, палац має ще не одну таємницю.

І власником села Ясинуватка В.Вінберг не був. У тодішніх документах власницею вказана Є.Анєнкова.

Колишній палац руйнується і далі...

Часто в інтернет – публікаціях повторюється згадка про те, що точна копія палацу в Ясинуватці збереглася до наших часів у Петербурзі. Як довела О.М.Божко – це вигадка. У Санк-Петербурзі зберігся будинок, який дійсно належав подружжю Вінбергів. Але він зовсім не схожий на палац у Ясинуватці. У 1912-1913 на замовлення його останньої власниці Єлизавети Вінберг старий, трьох поверховий  будинок реконструювали – було надбудовано ще три поверхи. Виглядав він монументально. Будинок був «доходним», тобто квартири здавалися в оренду. Свого часу тут жили відомі петербуржці – хімік С.Лєбєдєв, його дружина, художниця А.Остроумова-Лєбєдєва. А ще – художники М.Ремізов-Васильєв, В.Конашевич, професор, фізіолог С.Львов.


Будинок Є Вінберг у Санкт-Петербурзі

 Всі фото - з Інтернету.

Немає коментарів:

Дописати коментар