пʼятницю, 5 листопада 2021 р.

До історіі заснування села Ясинуватка




Перша частина

Вважається, що історія с. Ясинуватка почалася з часу переселення селян з села Таловоі Балки того ж Олександрійського повіту Херсонськоі губерніі. Та, виявляється, це зовсім не так.

 Землями Ясиноватки ще до Анєнкових та Вінбергів володіли кілька родин – Раічі, Боровські, Чумпалови, Протопопови. Дослідивши наявні джерела  можна віднести появу села ще до другоі половини 18 - го століття. А появилось воно, як виявляється,  завдяки сербському вихідцю Раічу. Спочатку від служив у гусарському полку Новоі Сербіі. А потім – у 10-й роті (шанці) Самборській Жовтого гусарського  полку. Саме тоді почалася масова рангова роздача земель військовим новоутворених полків. Про це свідчать архівні документи. Але і тут є деякі нюанси. Бо в документах згадуються два Раічі – капітан та поручик. Розрізнити важко, бо у більшості документів  імена не писались. Але, все таки, вивчивши та порівнявши  різні згадки про перших власників землі майбутнього села Ясинуватки, приходжу до висновку, що засновником можна вважати капітана Раіча.

Дякуючи А.В.Пивовару, який зібрав та оприлюднив значний масив документів з різних архівів Украіни та Росіі, що стосуються заселення нашого краю у 18-19 століттях, маємо можливість прослідкувати історію заселення і села Ясинуватка. До речі, написання назви села  у цих документах різне – Ясинове, Ясенуватка, Єсеноватка та ін.. В основному, ці матеріали опубліковані у кількох випусках альманаху «Інгульський степ». Детально вказувати джерела у цій статті  не буду, бо іх багато і вони заважатимуть тут сприймати текст про засновників та власників села.         

 

 

 




 

 

Перша згадка про капітана та поручика Раічів відносить до 1767 р. Саме тоді вони отримали у власність рангові землі під слободи, хутори, млини та ін. Але часто, ці землі з різних причин по кілька років не освоювалися. Лише коли держава взяла цю ситуацію під контроль, тоді і почали з’являтись нові хутори та села.

Нижче – витяги з документів по роках, що стосуються власників с. Ясинувате

1774 – «Жолтого гусарского полку 10 роты шанца Сомборского – порутчику Раничу - … 416 десятин земли, … капитану Раничу780 дес. земли  (Пояснення земельних відводів за примітками до карти Єлисаветградськоі провінціі 1774 р.)

1775 – «Доношение от капитана Игната Ранича о дозволении построить Жолтого гусарського полку 10 роты Самборской к церкви Богоявления Господня для большего вмещения народа вновь пределов». Мається на увазі церква шанця Сомбор (Диківка).

1784 - Відомості правобережних повітів Катеринославського намісництва на початок 1784 року (за черговістю розташування у використаній справі) 1. Олександрійський повіт

«В каких уездах и чьи именно в Александрийском уезде десятин квадр., сажень поселенных душ, удобн., неудобн., мужеска, женска» - «… деревни Ясиноватой капитана Ранича  416 д. муж.29, жен. 30»

«Реестр Екатеринославского наместничества Александрийского уезда
 казенным и владельческим селениям
» -1784 г.

«Ясеновата капитана Ранича -  29 муж., 30 жен.

Ранишевка капитана Ранича – 67 муж., 64 жен.»   ІР НБУВ, ф. V, спр. 462-546, д. 490, арк. 134-139. Копія.  (Тут не зрозуміло, чи обидва села були власністю однієї особи, чи двох)

1792 р. - Надвичайно цінним є витяг з оголошень про купчі в газеті «Санктпетербургские ведомости» 1795 року. З нього дізнаємось, що у 1792 р. капітан Микола Савін Раіч продав за 4000 рублів село Ясинуватку дружині квартирмейстера Чумпалова  - Ксеніі Опанасівні Чумпаловій. Тобто, відома точна дата переходу у власність села від першого власника села до Чумпалових. А ще у публікаціі було вказано, що – « под которою земли удобной 520 десятин, подданных по ревизии за ним записанных мужеска пола 26 душ, да после ревизии прибылых 22 души».  - (Пивовар А. В., Шляховий К. В. Відомості про купчі на землю у правобережних повітах Катеринославського намісництва за додатками до Санкт-Петербурзьких відомостей 1786-1798 років).

1798 – «558 деревня Ясиноватая полковой квартирмейшерши Аксиньи Чумпаловой. Муж. -47, жен. 49. Земли 520 дес. По обеим сторонам того залива правого берега р. Ингулец, земля чорнозем, хлеба и травы средственные, подданные на пашне, при р. Ингулец с левой стороны ветреная мельница, дача по обеим стронам оврага».

1804 р. - В «Алфавите дачам генерального межевания Александрийского уезда Херсонской губернии" показано, що власниками сільця  «Есиноватое с деревней Поповкой» були «Боровский Иван Артемьевич, майор  и  Аксинья Афанасьевна Чумпалова, квартирмейстерша», час утвердження межі – 1804 рік. Аксинья (Ксенія) Опанасівна Чумпалова (у дівоцтві Челобитчікова) Чумпалова була племінницею братів Боровських.



1858 -   «Тысяча восемьсот пятьдесят восьмого года Марта первого дня Херсонской губернии Александрийского уезда села Есиноватки помещицы девицы Марии Николаевны дочери подполковника, Протопоповой о состоящих мужского и женского пола дворовых людях и крестьянах» - ДАОО

1860 -  «Александрийский уезд « Мария Протопопова. Назва маєтку - с. Ясиноватка.Кріпосних душ чол.ст 207.Дворів 60."- Пивовар А.В Склад найбільших землевласників та їх маєтки у повітах Херсонської губернії станом на 1860 рік





Немає коментарів:

Дописати коментар