пʼятницю, 2 квітня 2021 р.

Гімназії: навчання, правила, побут

 

До цього часу розповідь про гімназії Олександрії була більш документальна, історично інформаційна. Сьогодні хочу зупинитись на приземлених моментах життя гімназистів – які предмети вивчались, які існували правила для них, як організовувалось проживання іногородніх дітей.

НАВЧАННЯ

Навчання у гімназіях потребувало серйозного до нього відношення і підготовки. По перше – воно було платним. Не всі батьки, які хотіли дати своїм дітям середню освіту,  могли собі це дозволити. Виручали спеціальні стипендії для «неимущих» від обох управ – міської та земської. Інколи впроваджувались й іменні стипендії від меценатів.

Предмети, які вивчалися у жіночій гімназії: математика, арифметика, фізика, космографія, природознавство, історія, географія, російська, німецька, французька  мови, малювання, співи, гімнастика і танці, гігієна, рукоділля. Для початкового класу був окремий учитель. Мала гімназія і свого лікаря. А також - дві бібліотеки – для вчителів і учениць. Також – кабінети фізики, природничих наук, різні пристрої, обладнання.

Деякий час законовчителем у жіночій гімназії був відомий олександрійський священик і краєзнавець протоієрей Василь Никифоров. А лікарем – Григорій Сокальський.

 Майже ті ж самі предмети були і в чоловічій гімназії. Доповнювала навчання хлопчиків латинська мова.

У жіночій гімназії викладали і жінки, і чоловіки, а в чоловічій – лише чоловіки. Для дівчаток і хлопчиків ще були так звані наглядачі і наглядачки  у кожному окремому класі. Це як вихователі, які допомагали викладачам. Вони слідкували за поведінкою на уроках, за позакласним виконанням домашніх завдань, перевіряли умови проживання гімназистів.

Керували гімназіями директори. Після відкриття чоловічої у 1904 р.  директором кілька років  був Олександр Григорович Богданович. А жіночою довгий час керувала Євдокія Петрівна Долинська.

Євдокія Петрівна Долинська (фото з генеалогічного сайту)

Кожна гімназія мала своїх попечителів, які очолювали попечительську раду. Остання опікувалася матеріальним забезпеченням гімназій, їх фінансуванням, вирішувала різні спірні питання.

ПОБУТ

Дівчатка і хлопчики з віддалених сіл, інших повітів повинні були десь проживати. Але олександрійські гімназії не мали своїх гуртожитків, тому доводилось винаймати кімнати для проживання у містян. Дехто, правда, мав тут родичів, які могли поселити у себе гімназистів. За правилами, кімнати для гімназистів повинні були спеціально обладнаними. За цим слідкували і перевіряли. Та, звичайно ж, головне, щоб було місце для виконання домашніх завдань, спальне місце і виконувались гігієнічні умови. Не хотілося б вдаватись у подробиці, але уявляю собі ці умови у провінційному містечку, де ще не було електричного освітлення, каналізації, водоводу. Особливо це стосується дівчаток. Всі мали довгі коси, за ними треба було доглядати, дівчатка-гімназистки були вже підліткового віку (помитись, дещо випрати, інше – уявили?). У тазику, мисках, вода з колодязя… А ще - догляд за одягом, формою. За харчування відповідали власники кімнати. Тут було простіше – батьки доставляли продукти, які були потрібні і, навіть, не платили за приготування, якщо тими ж продуктами користувались і господарі. Таким чином домовлялися і про плату за кімнату.

Якщо гімназист чи гімназистка були відсутні на заняттях,то в той же день  вияснялася причина відсутності. До помешкання, де вони проживали, відразу ж йшли класні наглядачі і виясняли цю причину. Якщо через хворобу, то  негайно повідомляли  лікаря і він оглядав хворих дома. Боялись епідемій.

                                                                   ПРАВИЛА

Правила поведінки для гімназистів були стандартні. Для олександрійських гімназій їх затверджував Попечитель Одеського навчального округу. Наприклад, відомі правила для гімназисток Олександрійської гімназії 1909 року. Вони стосувались поведінки поза стінами самої гімназії і дому. Само собою, дівчатка не могли гуляти по вулицях у вечірній час після настання сумерек; відвідувати театр, цирк, концерти без супроводу батьків чи опікунів і лише до 8-ї години вечора. А от оперетки, фарси, маскаради, клуби, танцкласи, ресторани, кофейні взагалі не дозволялось відвідувати. 

УНІКАЛЬНИЙ документ! 
Правила для гімназисток Олександрійської гімназії. Знайдено на одному з аукціонних сайтів. оприлюднюється вперше.

Окремим пунктом вказувалася заборона бути присутніми на засіданнях суду, міської думи, дворянських і земських зібрань!

І, звичайно ж, обов’язково гімназисти повинні були носити встановлений формений одяг – і в гімназіях, і поза нею, крім дому, де проживали. А дівчаткам ще й заборонялись «излишние украшения».



Подібні правила існували і для хлопчиків. У старших класах це вже були юнаки, яким важко було їх дотримуватись. Тому саме у чоловічій гімназії траплялися різні інциденти, які, на жаль, приводили навіть до виключення з гімназії. В Олександрійській таким прикладом може служити наш відомий земляк, поет Леонід Малошийченко (Чернов). Його два рази залишали на другий рік у п’ятому класі за те, що «погано вчився та поводився». А в шостому - врешті решт, виключили назавжди. Про це Леонід сам написав у своїй біографії. Але, можна так сказати, поет «помстився» своїй гімназії вже далеко після смерті. На її будинку кілька років тому було встановлено меморіальну дошку нашому талановитому земляку. Могли виключити і за участь у заборонених заходах, гуртках, маніфестаціях. Згадують про порушення правил і Д.Чижевський, П.Феденко, О.Гінзбург та інші олександрійські гімназисти, які стали відомими вченими, лікарями, артистами, спеціалістами в різних наукових галузях.

 

Г

3 коментарі:

  1. Планую ще одну розповідь про олександрійські гімназії 19-початку 20 століть, яка буде складатися зі споминів про них.

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую! Цікаво! Підкажіть з якого сайта генеалогічного взяте фото Долинської?

    ВідповістиВидалити