суботу, 13 березня 2021 р.

Про будинок Чижевських.

 

Багато містян знають, що в Олександрії зберігся будинок, в якому колись жив з батьками і сестрою всесвітньо відомий вчений Дмитро Чижевський. До цього часу там розташовувалася районна бібліотека ім. Д.Чижевського, а по сусідству з нею, в тому ж приміщенні – приватна аптека. На жаль, районна влада не в змозі  надалі фінансувати утримання бібліотеки. Тому було прийнято рішення про її ліквідацію. Міська ж влада погоджується прийняти на всій баланс і приміщення, і утримання тих закладів, які після реформування бібліотеки будуть там працювати. У будинку планується розташувати одну з філій міської бібліотеки, інформаційно-туристичний центр, а в майбутньому – і музей родини Чижевських.

Що ж відомо про цей будинок?

Родина Чижевських  з дітьми - Дмитром і Марією

Точну дату його побудови поки що не вдалося встановити. Чижевські поселилися в ньому за спогадами  сестри вченого Марії Чижевської у 1904 році. Тоді мати майбутнього вченого  Марія Дмитрівна,  після смерті свого батька, петербургського купця Д.Єршова  отримала невелику спадщину,  і родина викупила цей будинок. Довелося його частково перебудувати для своїх потреб. А до купівлі свого власного житла, Чижевські жили по вул. Казначейській (зараз 6-го Грудня), винаймаючи будинок, який належав його власниці Масловій (це була маєтність одного з перших олександрійських купців Маслова). Туди вони переїхали перед народженням Дмитра зі свого невеликого маєтку (що належав батькові Дмитра) в с.Секретарівці.

Марія Іванівна Чижевська -Морозовська

Марія Чижевська (Морозовська) згадує -  «Жили ми після переїзду моїх рідних в Олександрію на Казначейській вулиці (зараз 6-го Грудня) в будинку Маслової, яка жила у Франції, і ми її ніколи не бачили. Цікаво, що тоді в Олександрії на вул. Казначейській була пошта, а на вул. Поштовій Казначейство». «… у 1904 році наша сім‘я переїхала з Казначейської вулиці в наш, вже власний будинок на розі двох вулиць: Бульварної і Центральної. Помер батько матері і залишив їй грошей, на них мама і придбала будинок».  В одному з листів до краєзнавця  Федора Мержанова  Марія Іванівна  доповнює: «Дом этот купила моя мать у Каневых (родичей Чиркина Ив. Ал.) и основательно его переделала».

Олександрійці, які в ті часи  близько знали Чижевських,  і дорослі, і діти, частенько бували у цьому будинку. Атмосфера тут панувала дружелюбна, товариська. Батько мав телескоп, бо серйозно займався астрономією. І часто разом з дітьми розглядали зірки на небі. Біля будинку був крикетний майданчик, де Дмитро грав у цю гру разом зі своїми друзями з чоловічої гімназії.  А ще там стояв відремонтований флігель, де була окремо кімната на два вікна для прислуги і окремо велика кухня разом з пральнею. Чисельною бібліотекою дозволялось користуватися усім бажаючим. У великому дворі батько висаджував квіти, декоративні кущі, особливо любив розводити троянди. Марія згадує, що будинок мав 8 кімнат і, вже вона та Дмитро мали по окремій кімнаті.

Після 1917 р. ще кілька років будинок належав Чижевським. Але вже на початку 20-х років, ще за життя батька Івана Костянтиновича Чижевського, там розташували кілька класів першої і єдиної на той час семирічної школи,  якою він завідував. 

Іван Костянтинович Чижевський

У 1924 р. Марія Чижевська, яка тоді разом зі своїм чоловіком Ноєм Морозовським вже не жили в Олександрії, отримала, як вона пише  - «После смерти отца я получила из Академии Наук бумагу, в которой была охранная грамота на библиотеку и жилье, как любителя астронома, труды которого имеют для науки значение. Это было в 24 году и конечно все эти «труды» давно устарели, а бумага с охранной грамотой опоздала». Що означає слово «опоздала» - незрозуміло. І куди поділись книги з великої домашньої бібліотеки, теж невідомо. Були,  навіть,  згадки про те, що її розграбували. Хоча Марія в інших спогадах пише про те, що частину книг (Маркса, Енгельса, Дарвіна, Тимірязєва, політичні видання, брошури, деякі художні твори),  вона сама передала до олександрійського Робітничого клубу, де була активною учасницею.

Потім будинок Чижевських перейшов, як житло, до міста (можливо, в результаті націоналізації).  В Адресній книзі Олександрії за 1941 рік будинок Чижевських згадується як власність «жилуправления» за №48 (бувша Чижевського) саме по колишній вул. Центральній (тоді і зараз Т.Шевченка). Позначено його і по вул. Бульварній.

Сторінки з Адресної книги 1941 р. - По вул. Щевченка і по вул. Бульварній

Ще за свого життя одна з перших завідуючих районною бібліотекою Г.Держакова, яка почала працювати там з 1953 р., розповідала мені, що до війни у будинку жили місцеві партійні та радянські керівники. І на початку 50-х років у тій частині будинку, де були квартири, жив перший секретар райкому Івашкевич і було там 6 кімнат. Всередині приміщення кілька разів переплановувалося. В одній з кімнат на той час ще зберігався камін, обкладений красивими кахлями кремового кольору з випуклими зображеннями (як вона говорила, «якихось князів чи царів»). Та камін скоро викинули і провели парове опалення. І тоді ніхто не знав, що в цьому будинку проживала раніше така визначна родина. Навіть прізвища «Чижевський» ніхто не чув.

Щодо меморіальної дошки на будинку. Свого часу, коли її встановлювали, ще мало було відомо про деталі біографії Дмитра Чижевського. Тому вказали, що він народився у цьому будинку. Але не – неправильно. Народився він в Олександрії, але у першому будинку на вулиці Казначейській, де жила сім’я. Звичайно ж, напис на дошці треба змінити.



P .S. Зараз (лютий 2024 р.) у тих кімнатах, де була районна бібліотека, працюють Інформаційно-туристичний центр "Олександрія" та відділ Олександрійського міського музейного центру "Будинок Дмитра Чижевського".

6 коментарів:

  1. Дякую за розповідь про будинок видатного земляка! А чи відомо Вам щось про те, коли і для чого було додано новішу частину? Вона виразно відрізняєьться від наріжної частини будинка і на вигляд могла бути зведена вже після ІІ світової.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Якщо дивитися на фото на початку замітки, то я маю ту частину, яка знаходиться по праву руку. Бачите, ґанок посередині і те, що ліворуч, побудоване в стилі початку ХХ століття. А стана у правій частині - це вже радянський стиль, хоч і пофарбований у той самий білий колір.

      Видалити
    2. Так, дійсно, права частина бла вже добудована у радянські часи для розширення примішення районної бібліотеки. На жаль, коли саме це сталося, мені ще не вдалося вияснити. Вибачте за затримку відповіді.

      Видалити
    3. Не хвилюйтеся, я не марнував цей час, бо Ваш блог - справжня знахідка для тих, хто цікавиться історією Олександрії. Я знайшов ще чимало цікавого для себе і написав кілька коментарів до інших заміток.

      Видалити
    4. Дякую Вам щиро! Пишіть коментарі, буду рада.

      Видалити
  2. Ну от, у "скандальній" історії з нібито закриттям райбібліотеки (будинку Чижевського) сьогодні сесія міської ради поставила крапку(ну може, крапку з комою), прийнявши її від районної ради у власне підпорядкування .Таким чином заклад не буде ліквідовано, а будівлю не продадуть і не сплюндрують. А скільки ж було ще недавно плачів та жовчі від противників такого рішення: ой лищенько, мовляв, бібліотеку закривають, по живому і без ножа ріжуть, що ж воно тепер буде, заклад культури нищать, негідники!.. А воно он як вийшло. Ву аля, як кажуть французи. (А інформація про будинок Чижевського гарна, з інтересом прочитав, дякую).

    ВідповістиВидалити