вівторок, 21 вересня 2021 р.

Послання з минулого (коментарі до текстів, які є на звороті старих листівок (до 1917 р.) Із зображенням будинків та вулиць Олександріі).

 


Дивлячись на ці старі листівки із зображеннями тодішньоі  Олександріі, ми не завжди звертаємо увагу на іх звороти. А вони не менш цікаві, ніж лицьова сторона.

У більшості з них, які нам відомі з Інтернету та приватних колекцій, – є тексти написані від руки чорнилом. Це – короткі листи, привітання зі святами, повідомлення людей до родичів та знайомих. Більшість пройшла відкриту пошту, тобто не була вкладена у заклеєні конверти. Про це свідчать марки та поштові штемпелі. Останні інформативні тим, що ми дізнаємось з них про те звідки та куди йшли листи, рік, місяць і день відправлення. А тексти – то свідчення про подіі та дух вже  далекоі від нас епохи. Хочу проаналізувати деякі з цих.

1.      Ось, наприклад, - листівка відправлена з Олександріі в с. Христофорівку біля Миколаєва. Вітання зі святом, на жаль, не вказано яким. Та, якщо судити по даті 7.4. 1911 р, то це вітання з Великоднем.

2.      1912 р. – «Его высокоблагородию Николаю Васильевичу Шпаку. Херсон. Казначейство. Здравствуйте дорогой Николай Васильевич! Спасибо за привет из Херсона. Не знаю, приятно ли для Вас получить Александрийское казначейство. Я здоров, скучаю потому что у нас, кроме биоскопов ничего нет. Привет …..Цей текст – на звороті листівки із зображенням будинку казначейства в Олександріі. Біоскоп – це попередник кінематографа. У 1895 р. було створено проектор, у якому целулоїдна плівка рухалась зі швидкістю 16 кадрів у секунду, створюючи ілюзію руху. .


3.      Якову Львовичу Штрайберг. Отделение Саламандра. Ростов-Дон. – Що таке «відділення Саламандра» знайти не вдалося. Скоріше всього якийсь лікувальний заклад.

4.      1913 р. Из Александрии в Елисаветград . Ул. Гоголя, дом Соломки? А.М. Melle?? (мадмуазель) Ковальской -  Письмо от подружки к подружке. «Мой адрес – Александрия Хер. Губ.,  Ануфриевская улица, г-ну …. неразборчиво, для меня. Пиши новости Елисаветградские».


5.      28 августа 1913 г. письмо из Александрии в С.Петербург, Восп. Комерч. (воспитателю или воспитаннику)  Училища Христа Спасителя??? «…пишите в Елисаветград, до востребования…». – невелике дослідження виявило, що дійсно, в ті часи існувало у С-Петербурзі приватне комерційне училище при лютеранській церкві Христа Спасителя.


6.      З Олександріі в Єлисаветград, 1911 ?? «Ея Высокородию Марии Владимировне Смоленской. Божедаевка». Послання французською мовою. Може хтось прочитає?


7.      «Станция Долинская Ю.Ж.Д. Его Высокоблагородию Федору Ивановичу Калинскому. Контора 24 участка» - Лист – сумбурний, з претензіями до адресата та скаргами на хворобу. Складається враження, що писала дружина до чоловіка. Внизу під текстом позначено рік – 1910. За тією ж адресою відома і листівка, вже 1912 р. Послана з Новгородки (штамп). Взагалі, за цією адресою виявлено ще кілька подібних листівок від одного і того ж адресата з Олександріі (жінки).


8.      1911 р. З Новостародуба, 1911 р. – «Его Превосходительству Петру Николаевичу Лебедеву. Петербург Серпуховская кварт. №5 дом 6. Христос Воскресе! Все мы поздравляем дорогово друга и Анечку с праздником. Желаем здоровья и счастья. Благодарю за Ваше внимание к моей Катюшке. Ваша Е.Зерваницкая». – Прізвище Зерваницькі відоме у нашому краі. Мали у власності землі у тодішньому Олександрійському повіті.


9.      «На память дорогой соученице Ларачки Залатаревой от соучениці Раи Владаки. 3 февраля 1935 года. – ясно, що ім’я і прізвище написані неграмотно. Напис цікавий тим, що дореволюційна листівка зберігалась до 1935 р.! А у той період  вже боялись демонструвати речі, які відносились до старих часів. І, скоріше всього, листівка не посилалась поштою, а передавалась із рук у руки.


10.  Ще одна подібна листівка. «На память Людочке от Лены Мирошниченко. 7 кл. 26/7 -37 года». Берегли такі листівки! Тому і дійшли вони до нашого часу.


 

Зображення старих (до 1917 року) фотолистівок Олександріі з текстами на звороті зараз можна вільно знайти в Інтернеті.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар