середу, 10 лютого 2021 р.

Жіноче відділення олександрійського училища, жіночі прогімназія і гімназія.

Багато хто знає, що першим середнім навчальним закладом в Олександрії Херсонської губернії стала жіноча гімназія, яку відкрили у 1873 р. як прогімназію з трьома класами. Але, виявляється, до неї  кілька років вже був в Олександрії жіночий навчальний заклад з початковою освітою.

Нижче – розповідь про ці заклади на основі документів  з «Систематический свод постановлений Александрийского (Херсонской губернии) уездного земского собрания 1865-1889 гг», Александрия, типография Ф.Райхельсона, 1889 г.

Перше свідчення про існування в Олександрії жіночого навчального закладу відноситься до 1870 р. Це було жіноче відділення училища (школи). На засіданні земської управи у вересні 1870 р. на прохання про допомогу вже відкритому жіночому відділенню, вирішено асигнувати одноразово 300 руб.

У 1871 р. було асигновано 459 руб. для найму  жіночому училищу квартири з опаленням, освітленням і сторожем.

А вже у 1873 р. жіноче відділення училища  було перетворене на перший в Олександрії середній навчальний заклад -  жіночу прогімназію. Про це свідчить постанова зібрання земської управи  у травні 1873 р. Голова ради попечителів заявив про необхідність додати до асигнування 450 руб. жіночому училищу, яке перетворено на жіночу прогімназію, ще 550 руб. Але прийняли рішення про виділення тих же 450 руб. і на наступний рік. Крім того, вирішено виділити прогімназії 200 руб. на придбання підручників, та лише в тому випадку, якщо таку ж суму виділить сама прогімназія і міська управа.

У травні 1874 р. управа надала субсидію прогімназії у сумі 650 руб. Але при умові  звіту членів  попечительської ради  про використання цих коштів  і сприяння вступу до гімназії  дівчаток з селянських товариств, якщо будуть такі бажаючі.


1875 рік – попечительська рада жіночої прогімназії прохає про позику з сум губернського збору  12000 руб. на будівництво будинку для жіночої прогімназії. У зв’язку з тим, що міська управа не прислала постанови про те, на якій підставі передбачалась позика з сум губернського збору , олександрійські гласні відмовилось прохати про це губернське зібрання. Проте, визнали можливим до тих 650 руб. , які виділяються земством для прогімназії щорічно, додати 150 руб.  Пояснюючи це тим, що з 85 учениць 25 користуються безкоштовним навчанням, а попечительська рада не має відповідних коштів для матеріального утримання прогімназії. Та найцікавішою виявилась третя причина -  з тих дівчат, які закінчили курс наук у 1874-75 роках, три вихованки готувались до вступу в педагогічні класи для отримання звання народних вчительок. А це у майбутньому забезпечувало земські школи повіту  учительками.

1879 рік - Олександрійська прогімназія утримується за рахунок наступних сум – від губернських зборів – 1000 р., від повітового земства - 800 р.,  від олександрійського міського товариства – 1000 р., зборів за право навчання (тобто плати за навчання) – біля 1000 р. в рік, внесків членів попечительської ради та окремих осіб (благодійників). Дається пояснення про те, що закінчуючи 3 класи прогімназії, її випускниці не можуть поступити на педагогічні курси  без екзаменів щоб стати вчительками, які так потрібні для земських шкіл. А їх відкривається з кожним роком все більше і більше. Для цього потрібно закінчити 4 класи прогімназії. Тому виникла потреба відкрити при олександрійській прогімназії  4-й клас, про що прогімназія вже не раз прохала земство. Вирішено виділити для цієї мети ще 200 р., на три роки.

Як бачимо, навчальні заклади міста Олександрії того часу  часто потребували додаткових фінансових витрат. Тому й зверталася міська управа до земської управи з проханнями про допомогу, як до установи, що мала у своєму розпорядженні  значно більші кошти. На прикладі вказаних документів бачимо явне протистояння між міською та повітовою владою.  Гласні земської управи підтримували ті прохання, які стосувалися не лише міста, а й повіту. Наприклад, у 1881 р. коли виникла потреба у виборі нових членів попечительської ради прогімназії, земська управа звернула увагу на те, що до цієї ради вибрано 17  представників від міста, що «парализовало влияние представителей земства», яких було набагато менше. А це – неприпустимо, бо земська управа приймає більш значну грошову участь в утриманні прогімназії.

І ще один нюанс з історії жіночої гімназії. Якщо у 1879 році для вступу випускниць прогімназії до закладів, які давали можливість після їх закінчення працювати вчительками, потрібно було 4 класи. То вже на початку 20-го століття, коли прогімназія перетворилася у повну гімназію, для цього потрібно було відкрити 8-й педагогічний клас.

 Отже, у 1873 р. прогімназія відкрилася у складі одного початкового класу і трьох основних. У 1879 додається 4-й клас. У 1905-1906 навчальному році прогімназія перетворюється на повну гімназію у складі 7-ми класів. Додатковий педагогічний клас відкрився у 1907-1908 навчальному році. Останні згадки про жіночу гімназію відносяться до 1919-1920 рр. Пізніше приміщення гімназії використовується вже радянськими навчальними закладами.

 

 1975 р.


Всі фото - з Інтернету

3 коментарі:

  1. Краеведы постоянно сводят уводят от главной сути в бюрократию. А директор женской гимназии вынесла на всеобщее обсуждение наличие подземного коридора, ведущего в сторону центральной площади. Другие источники, в том числе Жванко, свидетельствуют о наличии подземных коридоров в других старинных зданиях. По крупицам просачивается истина, что старый план города спроектирован и построен неизвестно кем и неизвестно когда. Никаких официальных данных на архитектурные шедевры старого города не существует. Тот же Никифоров подробно описываает только строительство трёх деревянных церквей да хат-мазанок. Спасибо простой девушке Юлии Лебедевой, сделавшей запрос в архив, оказывается, архитектурные шедевры строились в 1830-х годах. Назначение подземных коридоров, соедииняющих все архитектурные шедевры, остаются загадкой, замалчиваемой официалами.

    ВідповістиВидалити
  2. Так азваемые "архитектурные шедевры" нашего города строились в разное время. Те документы, о которых сообщила Юля, мы знали давно. Из Украины их невозможно получить. Юля смогла сделать это из Польщи. Но это - только проекты! Когда точно по ним строились здания, не известно. Возможно они так и остались проектами. Подземные ходы(не коридоры) - это легенды. Читайте источники, а не выдумки.

    ВідповістиВидалити
  3. Почти в каждом богатом старом доме, которые строились в 19-ом веке были подвалы или подвальный этаж. О всяких там ходах старые источники молчат. А центр города раньше был, не там, где сейчас, а возле Земской управы.

    ВідповістиВидалити