четвер, 4 лютого 2021 р.

Чому Олександрійська чоловіча гімназія відкрилась у 1904 році, а не раніше?

 

(Продовжую тему навчальних закладів Олександрії, сьогодні мова про чоловічу гімназію).

Олександрійці знають, що зі старих навчальних закладів у нашому місті збереглося  два приміщення – жіночої та чоловічої гімназії.

Знаємо також, що першим середнім навчальним закладом стала саме жіноча гімназія, яка відкрилася у 1873 році. Чоловіча з’явилася аж через 30 років! Почала вона своє існування у 1904 р. спочатку у пристосованому приміщенні, а через два роки  (1906 р.) місто збудувало спеціальну будівлю для гімназії, яка і збереглася до наших днів.

Чому ж так трапилось, що олександрійцям, які хотіли навчати своїх синів середній освіті,  не шукаючи такої можливості в інших містах, довелось довго чекати? А причини цього, як і в різні часи,  -  недостатні фінансові можливості місцевої влади та протиріччя між земством та міською думою.

Документи, які свідчать про це, зібрані  у -  «Систематический свод постановлений Александрийского (Херсонской губернии) уездного земского собрания 1865-1889 гг», Александрия, типография Ф.Райхельсона, 1889 г.

Як виявилось, спроба відкрити в Олександрії чоловічий середній начальний заклад  була в тому ж 1873 р., коли відкрилася й жіноча прогімназія.  На черговому зібранні гласних Земської управи була прочитана заява міського голови з проханням  прийняти участь в утриманні майбутньої прогімназії.  Зібрання відмовило у проханні, пояснюючи це тим, що поява чоловічого середнього навчального закладу  - не на часі.

У 1876 р.  міська управа звернулася до Земської управи з проханням взяти на себе частину витрат для оплати приміщення, в якому планувалося відкрити чоловічу прогімназію . На зібранні гласних ( подібно до сучасних сесій і місцевих депутатів) була прийнята постанова про половинну оплату витрат – 250 руб.


Наступний документ відноситься  до 1879 року. З нього дізнаємось, що міська управа вже асигнувала у 1876 р для відкриття чоловічої  прогімназії 4000 рублів. При цьому детально пояснивши   необхідність такого закладу  не лише для олександрійців,  а й для жителів Олександрійського повіту. І тому знову прохає Земську управу прийняти фінансову дольову  участь  для відкриття і  утримання прогімназії. Зібранням прохання міської управи було відхилено.

У 1880 р. на зібранні гласних Земської управи гласним Левитським була прочитана заява про асигнування 2000 руб. для допомоги місту на відкриття прогімназії. Зібрання відхилило і це прохання.

1882 рік – вже кілька чоловік – член управи Канатов, гласні Левитський, Буйницький, Зерваницький, міський голова (на жаль, на вказано прізвище) , звернулися з проханням до Земської управи про грошову допомогу для відкриття прогімназії. А от гласний Горонович був проти цього, вказавши, що земство, маючи занадто обмежені кошти, повинно турбуватися про більш насущні потреби містян і відкриття прогімназії такою потребою не являється. І знову зібрання відхилило прохання міста.

1883 р. -  гласний Бурштинський вказує на матеріальні труднощі міської влади у відкритті  чоловічої прогімназії,  і прохає Земську управу виділити 2500 руб  на  будівництво будинку для навчального закладу. Зібрання вирішило внести ці витрати у кошторис 1884 р.

Чи були подібні звернення щодо чоловічої прогімназії  у  наступні 1884 – 1904 рр.  поки що невідомо. Це потребує додаткового пошуку документів, бо «Свод постановлений…» закінчується 1889 роком. А їх  потрібно шукати  у  далеких архівах.


Є ще дуже цікаве свідчення, що стосується відкриття в Олександрії чоловічої прогімназії. Це спогади народного вчителя П.Бачинського (1852 - 1934), який почав свою трудову діяльність в Олександрії в 1874 році, а записував спогади у 1929 р. Ось як він про це пише:

 «В Александрии при моей жизни и служебной деятельности очень долго не могли открыть какое-нибудь среднее мужское учебное заведение… В девяностых годах прошлого века два генерала, один перед другим вздумали увековечить память о себе и подняли вопрос в городском самоуправлении и перед уездной земской управой об открытии в г. Александрии 3-х классной мужской классической прогимназии. Один из этих генералов Остромецкий имел родственника в Петербурге и успешно повел дела так, что уже был открыт кредит на содержание будущей прогимназии, о чем было местное казначейство извещено. Другой генерал Буйницкий, из зависти к первому, тоже имея связи в столице, в пику Остромецкому так повел дела, что кредит закрыли, и наш город и многие веси на порядочное время и забыли о прогимназии».

Потім учитель пише, що коли новим міським головою став В.М.Тарчинський, людина молода з середньою освітою, то він:  «легко провел вопрос в городской думе об открытии прогимназии, дума постановила ходатайствовать, … поручив председателю Александрийской земской управы …Н.И.Зерваницкому при поездке по делам земства лично в Министерство народного просвещения добиться права открытия в г. Александрии 4-х классной прогимназии, которая сначала помещалась в вольнонаемном помещении, а потом через два года город построил чудное (в два с половиною этажа) здание, в котором удобно помещалась полная 8-ми классная гимназия». В іншому місці своїх записів, Бачинський доповнює, що «четырехклассная прогимназия просуществовала всего два года, пока строилось здание полной гимназии, и как только здание было готово, так последовало преобразование в полную 8-ми классную гимназию».

 

Чи так було насправді, чи ні, ми тепер вже не дізнаємось. Бо спогади не завжди об’єктивні. Головне – чоловіча гімназія в Олександрії таки відкрилась. А її будинок місто використовує вже 115 років! Який, на жаль, поступово руйнується…

 


9 коментарів:

  1. Боковые пристройки - новодел, видно же невооружённым глазом. И гимназия была частной, её не строило государство, а отжало у великоросов. Фото техникума от 1941 года вставить не получается, но в гугле оно высвечивается

    c0520f27fedb648f762437ad0195c2c4.jpg

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ого, я бачу на Вашому фото ще якісь свіжі могилки... Зараз їх немає, а тіла перепоховали, чи вони досі на тому самому місці, під землею?..

      Видалити
    2. Автор видалив цей коментар.

      Видалити
    3. Это немецкие могилы, а в техникуме был госпиталь во время ВОВ
      http://ot.kr.ua/drajn-na-osten.html

      Видалити
    4. Ніяких могилок на фото немає. То паркан. А німецькі могили були за будинком по вулиці. Років десять тому прокладали нові труби і відкопали кілька німецьких могил. В роки війни в приміщенні спочатку був радянський військовий госпіталь, а після окупації - німецький.

      Видалити
    5. Дякую за відповідь, пані Надіє! Перепрошую, що вніс плутанину, але я мав на увазі фотографію, на яку посилався пан Артур. Там на чорнобілому зображені видно гімназію ще без радянських добудов і ряди могилок на передньому плані. На Вашій світлині, звісно ніяких могил немає. А я лише цікавився, чи були перепоховані тіла, чи вони й досі там під землею.

      Видалити
    6. Ті, що відкрилися, були перепоховані. Знайшлися кілька жетонів, з відомостями про померлих. Їх передали до німецького Товариства. Навіть приїжджав один з родичів загиблого.

      Видалити
  2. Будинок для чоловічої гімназії будували за рахунок коштів міської управи та повітової земської управи. Ніхто його ні в кого не "віджимав". Гімназія не була приватна, відносилась до Міністерства народної освіти.

    ВідповістиВидалити