суботу, 22 серпня 2020 р.

І.М.Звінський – гімназійний вчитель Дмитра Чижевського

 

Коли ми говоримо, чи згадуємо зараз про сучасних вчителів шкіл нашого міста, то в більшості випадків ми їх знаємо – в якому закладі працював чи працює,  який предмет викладає, його статус, відзнаки та нагороди, як сприймають того чи іншого педагога учні та батьки, інше.

А от про викладачів середніх навчальних закладів Олександрії давнього часу (наприклад, другої половини 19-го та початку 20-го століть) - інформації обмаль. На жаль, і досліджень щодо педагогів обох олександрійських гімназій – жіночої та чоловічої, ми теж не маємо. А їх випускники, отримуючи висококласну освіту, вступали до вищих навчальних закладів, ставали науковими світилами, відмінними працівниками у різних галузях.  Знаємо лише кілька прізвищ викладачів, які згадувалися раніше у спогадах тих, хто  навчався в олександрійських гімназіях. Тому так цінне те, що вдалося знайти.

Сьогодні розповідь про вчителя латинської мови Олександрійської чоловічої гімназії початку 20-го ст.  Івана Михайловича Звінського. Про нього згадує у своїх спогадах про Дмитра Чижевського український політик, історик Павло Феденко. Вони обоє навчалися у Звінського латини і цінували його.

«Уже від п’ятого класу я зблизився з Чижевським, з його почину: він помічав тих учеників, що багато читали і не задовольнялися самою гімназіальною учбою. Деколи в гімназії відбувалися доповіді й дискусії на різні теми з літератури й мистецтва під проводом талановитого педагога Івана Михайловича Звінського. То був вихованець Історично-філологічного інституту імені Безбородька в Ніжині. Чоловік дуже високий на зріст, з золотим волоссям і лагідної вдачі. Однак при навчанні в класі у нього була зразкова дисципліна, без примусу, без загроз і кари. На цих доповідях і в дискусіях визначався знанням і начитаністю Дм. Чижевський, і це створило йому авторитет серед школярів. І. М. Звінський не раз казав: «Із Чижевського буде учений».

Що ж відомо про цього талановитого викладача? Поки що не вдалося віднайти, коли і де народився І. Звінський, а також коли він закінчив свій земний відлік.

Як і згадував Панас Феденко, Іван Звінський навчався у знаменитій Ніжинській гімназії вищих наук ім. Безбородька, яка кілька разів реорганізовувалася і перейменовувалася. Довгий час за радянської влади тут діяв Ніжинський педагогічний інститут, випускниками якого стали тисячі вчителів. Зараз тут – Ніжинський державний університет ім. М. Гоголя.

На час навчання Звінського це був Історико-філологічний інститут.  Ніжинська гімназія  заснована меценатами братами Безбородько ще в 1805 р. Але навчання в ній почалося лише 1820 року після закінчення будівництва. У гімназії  здобував освіту Микола Гоголь з  1821 по 1828 роки. Очолювали її  теж непересічні особистості – В.Г. Кукольник, І.С.Орлай, Д.Яновський та ін. 

 

Список випускників Ніжиської гімназії, серед яких М.Гоголь

А в роки, коли гімназія була фізико-математичним ліцеєм, там, наприклад, навчався батько знаменитого мандрівника М.Миклухо-Маклая, а ще - етнограф і письменник О.Афанасьєв-Чужбинський.

 Ніжин – Олександрія

Студентом Іван Звінський був активним. Про це свідчить його участь у підготовці святкування ювілею М.Гоголя у 1909 р. Він входив до Гоголівської комісії інституту та Ніжинського історико-філологічного товариства при інститут, яка опікувалася підготовкою до святкування 100-річного ювілею М.Гоголя. Комісія часто збиралася,  до того ж велися детальні протоколи її засідань. Ці протоколи збереглися і знаходяться в  Ніжинському архіві. І не раз там згадується Звінський – «Главное руководство процессией для возложения венков представлено гласному Н. Е. Медведеву и ст. И. М. Звинскому,», «Распорядительство при церковном и светском торжествах приняли на себя 20 распорядителей из студентов и столько же гимназистов под главным руководством И. И. Звинского». (можливо в ініціалах помилка).

 (Відділ забезпечення збереження документів Державного архі-

ву Чернігівської області у м. Ніжині (далі – ВЧОАН), ф. 1334,

оп. 1, од. зб. 53. Справа. Гоголівська комісія. Протоколи 1909 р.)

 Коли саме Звінський закінчив інститут, віднайти поки що не вдалося.  Якщо у 1909 р. він  ще студент у Ніжині, то можливо саме у цей, або наступний рік, закінчивши інститут, вже викладав в Олександрійській чоловічій гімназії. 

Про його  активність вже, як визнаного викладача, свідчить той факт, що в 1911 р. він був делегатом першого Всеросійського  з’їзду викладачів стародавніх мов. Навіть виступав там: «А делегат І. Звінський заявив, що, не заперечуючи великого освітнього значення античної культури, не можна з впевненістю говорити, що одна лише античність може бути фактором загальної освіти. Досвід Австрії, наприклад, свідчить, що завдяки іншим предметам також можна досягти успіхів в освіті. На його думку, класична школа потрібна тільки для того, щоб готувати кадри для філологічної науки. Він запропонував з’їзду прийняти таку резолюцію: «З’їзд визнає за необхідне, щоб майбутня реформа середньої школи давала простір вільному розвитку вироблених історією трьох типів шкіл: гуманістичного, реального і змішаного».

Викладав І.Звінський в Олександрії недовго. Вже у 1912 році він – в Черкасах. 

По це розповідь у наступній частині.

Немає коментарів:

Дописати коментар