пʼятницю, 4 вересня 2020 р.

І.М.Звінський – гімназійний вчитель Дмитра Чижевського - частина друга

 

Чому І.Звінський залишив Олександрію та перебрався до Черкас – невідомо. У вересні 1912 року  він виступає з промовою «Чему и зачем учатся в гимназии» на річному акті в Черкаській чоловічій гімназії.

Перші наукові публікації І.Звінського зявились ще в 1909 році і, звичайно ж, вони були присвячені Гоголю:

 Звинский И.М. Об увлечении античностью в новое время и о Гоголе // Гермес. 1909. - Т. V. - № 13. - С. 419-421, 441-446. 

ЗВИНСКИЙ И. М. Гоголь, как любитель античного мира; Из журнала «Гермес».—Спб., 1909. 

 А  публікації вже за 1912 р. можна побачити і в журналі  «ФИЛОЛОГИЧЕСКИЕ ЗАПИСКИ» (1860—1917) -  Звинский, И. Эдип в трагедиях Озерова и Софокла // ФЗ. — 1912. — Вып. 3. — С. 361—376.(Автор сравнивает трагедию русского драматурга и поэта В. А. Озерова «Эдип в Афинах», являвшуюся подражанием «Эдипу в Колоне» Софокла, с оригиналом).

У вересні 1912 р. в Черкасах було відкрито чоловічу учительську семінарію, яка готувала вчителів для початкових шкіл міста і повіту. Скоріше всього І.Звінський викладав і в семінарії. Викладання в семінарії було на високому рівні, про це свідчить той факт, що в 1914 р. навчальному закладу було доручено проводити літні педагогічні курси для вчителів усіх народних училищ Київської губернії.

Ще одне побіжне згадування прізвища «Звінський» - у статті автора особистого сайту черкаського  вчителя Миколи Щербини «Черкаси у роки першої світової війни». Ось цитата: «Так, лідер місцевої організації партії кадетів Звінський збирав молодь і виголошував гучні промови про «святий обов’язок» взяти в руки зброю».

Можна з впевненістю сказати, що і в Черкасах І.Звінський швидко став відомою особою. Про це свідчать розрізнені згадки про нього, як гарного вчителя логіки, психології і латинської мови

У 1917 році він вступає до Партії Народної Свободи і стає активним її членом. Він згадується в одній з листівок цієї партії як кандидат до Установчих зборів. -

(ГРАЖДАНЕ! [Листівка] : "Перед вами список кандидатов Партии народной свободы в Учредительное собрание по Киевской губернии ..." / Партия Народной Свободы. Киевский Областной Комитет . – Киев: Тип. Акц.[ионерного] о-ва "Южная Копейка", датовано за змістом [1917, верес. - жовт.]. – 1 арк. з зв. в 1 стп.; 29 х 18 см.

Анотація: Основні положення програми Партії народної свободи та список кандидатів до Установчих зборів…

Наступні події, що стосуються І.Звінського, мені вдалося знайти лише за 20-ті роки  - - 5 вересня 1920 року він очолив  першу у Черкасах автокефальну православну українську громаду при військовій Миколаївській Церкві.

А в жовтні 1921 разом з Г.А.Калішевським брав участь у Першому Всеукраїнському Православному Церковному Соборі, де було проголошено Українську Автокефальну Православну Церкву на чолі з митрополитом Василем Липківським. До речі, протягом 20-х років до УАПЦ перейшли близько половини всіх парафій на території нинішньої Черкаської області й вона стала найбільшою релігійною деномінацією краю.

Відомо і кілька згадок про публікації педагога і вченого цього періоду –   

 Звінський. Начерк філософічної термінології. Черкаси: Вид-во коопер. «Допомога школі» Черкаської повітової вчительської спілки, 1920, 33 с.

 Звінський, Філософський словничок, Черкаси, 1920, 33 стор.; (скоріше всього, це та ж сама робота,  але з іншою назвою)

Зважаючи на педагогічну на наукову активність І.Звінського, саме його було призначено директором першого вищого навчального закладу в Черкасах – Інституту народної освіти. Він відкрився 6 лютого 1921 року. Крім того, відзначалися і його організаторські здібності.

Першими студентами інституту стали, направлені Кременчуцьким губернським відділом народної освіти учителі сільських шкіл, передусім Черкаського повіту, який у той час входив до Кременчуцької губернії. А викладацький колектив був надзвичайно потужний для того часу. Крім найкращих вчителів Черкас, для викладання окремих курсів запрошували з Києва відомих українських  науковців – М.К.Зерова,  О.Й Гермайзе, інших. В інституті, дякуючи  директору, тоді працювало 3 професори і приват-доценти та 9 викладачів колишніх черкаських гімназій та учительської семінарії. 

Кілька разів перший вищий навчальний заклад Черкас реорганізовувався. На цьому знімку - випуск педагогічного технікуму 1922 р. Можливо серед зображених на фото є і І.Звінський. На жаль, фото не підписані.

Віднайдені мною свідчення, документи, публікації, що стосуються І.М.Звінського, не можуть, звичайно, повністю відобразити його життя. Згадаю лише, що директором інституту він працював лише рік. Що з ним сталося після 1922 року поки що – невідомо. Можна лише здогадуватися. Активна політична та церковна діяльність у минулому, скоріше всього, «завадила» талановитому діячу й надалі очолювати заклад. Тут відкривається широкий простір для майбутній зацікавлених дослідників.

І в Черкасах була Соборна площа

P.S. (Особисте) – Доля подарувала мені кілька цікавих відвідин Черкас. Будучи прес-секретарем Олександрійської міської ради,  в 2006 р.  приймала участь у семінарі українсько-американської Програми партнерства громад фундації Україна-США, який відбувався у Черкасах. Крім цікавих занять, які проводили також і американські спеціалісти, побували майже у всіх черкаських музеях.

А в 2010 році мене запросили взяти участь у науково-практичних читаннях до 120-річчя від дня народження письменниці Зінаїди Тулуб. Приводом до запрошення послужило моє дослідження на тему «Родина Тулубів і Олександрія», з яким я виступала на зібранні. Ця стаття увійшла і до збірки «Життєві шляхи родини Тулубів», виданої в Черкасах того ж року (автори-упорядники А.Кузьмінський і В.Поліщук) з подякою, в тому числі, й олександрійцям – О.Скічку і Н. Жахаловій за допомогу у зборі матеріалів для книги. А відбувалися ці читання саме в Черкаському національному університеті ім. Богдана Хмельницького, прообразом якого був Черкаський інститут народної освіти, де першим директором був І.М.Звінський.

Ось так, цього разу, віртуально, доля знову привела мене до Черкас.


Немає коментарів:

Дописати коментар