пʼятницю, 8 березня 2019 р.

Байдаки - від козацької старишини до дворянства.

Частина четверта

на задньому плані цього фото - залишки церкви с. Байдаківки 

Наближаємось майже до фінішної прямої – сьогодні розповідь про Байдаків другої половини 19 ст. і початку 20-го. Нащадків  роду у вказаний час можна умовно розділити на три гілки – Олександрійську (Херсонську), Верхньодніпровську (Катеринославську) та Полтавську.
Почнемо з олександрійських представників  роду, тобто власників с. Байдаківки і навколишніх земель. Дещо нагадаю - в 1823  році 11 вересня (ст.ст.) народився Байдак Дмитро Олександрович, а помер він у 1889 р. 19 березня. Був мировим посередником 4-ї дільниці Олександрійського повіту. На жаль, більш детально про його життя та діяльність поки що не вдалося дізнатися. Відомо  про те, що в 1844 р. саме за його кошти було споруджено в с. Байдаківка нову будівлю Миколаївської церкви, вже не деревяну, а з цегли. Є документи про викуп селянами села земельних наділів після реформи 1861 р., знаходяться вони в російському архіві (РГИА, ф.577 Главное выкупное учреждение МФ, 2862-1890).

Поховали Дмитра Олександровича біля Миколаївської  церкви, де вже покоїлась його мати Єлисавета Дмитрівна, а пізніше і дружина Агрипіна Миколаївна Байдак,  у дівоцтві - Леонтьєва. Вона померла у 1902 р. 76-ти років.  До наших часів зберігся надгробок з могили Агрипіни Миколаївни.  Можливо була із роду тих Леонтьєвих, що теж мали землі в повіті, серед яких і відомий   мандрівник,  етнограф, дипломат,  дослідник Ефіопії Микола  Степанович Леонтьєв. (його життя детально вивчав А.І.Кохан)


Д.О.Байдак вважався одним з найбільших землевласників Олександрійського повіту, маючи на 1860 р. у власності 190 душ кріпосних селян чоловічої статі.
У метричній книзі Миколаївської церкви за 1843 р. (ДАОО) є запис про вінчання дочки О.Байдака, сестри Дмитра - Ганни Олександрівни  Байдак 21 року зі штабс-ротмістром Миколою Ставровським, якому було 32 роки.

Не так вже багато документів збереглося і про дітей Дмитра Олександровича – Артемія та Миколи, землевласників Олександрійського повіту кінця 19-го, початку 20-го століть Хоча, здавалось би, по часу вони найближче до нас.
Артемій Дмитрович був гласним Олександрійського земства кількох скликань, земським начальником 2-ї дільниці повіту, приймав активну участь у громадському та культурному житті міста. Згадується А.Байдак і як поручитель при вінчанні в метричній книзі сіл Поповичівки та Кобзарівки за 1900 р., як титулярний радник.

В історичному музеї м. Дніпро зберігаються кілька листів А.Байдака до Д.Яворницького, в яких він надавав свідченні про свою козацьку генеалогію. Виховав 4-х синів (про них - пізніше), які теж були шанувальниками Яворницького і цікавилися запорізькою зброєю та іншими артефактами козацької старовини, маючи дома чималеньку їх колекцію. Деякі експонати надавали для виставок у музеї Катеринослава.
Олександрійський вчитель Панас Бачинський, краєзнавець Федір Мержанов та лікар Лазар Гінзбург у своїх спогадах та листах  згадують і А.Байдака. Бачинський готував його синів до вступу в середні навчальні заклади приватно у себе дома на повному пансіоні. Л.Гінзбург у листах до Ф.Мержанова (зберігаються у фондах Олександрійського музейного центру) теж пише, що добре знав А.Байдака і його дружину  («симпатичную лицом и душою») Олександру Олександрівну. В 1911-1913 роках влітку він жив у сільському будинку Байдаків, готуючи до вступу в юнкерське училище їх сина Аліка. «Ничего кроме хорошего не сохранил в своей памяти и о об А.Д. Байдаке, котрого я бы поставил в пример многим нынешним «высокопоставленным»». Частково листування Ф.Мержанова були опубліковані мною в газеті «Городской курьер». (точно вкажу пізніше, в переліку джерел)
Крім будинку в Байдаківці, родина А.Байдака мала і помешкання в Олександрії по тодішній Казначейській вулиці (сучасна 6-го Грудня). В журналах засідань Земської управи у списку гласних проти його прізвища вказується саме Олександрія.

І якщо Артемій Байдак був відомою особою на місцевому рівні, то його брат Микола Дмитрович Байдак (1850 - 1922) здобув собі визнання на державному рівні. Перш за все, ми знаємо його, як депутата Державної думи Росії (1906 р.) від Херсонської губернії, управляючого Московсько-Віндавської залізниці, засновника залізничного училища у місті Великі Луки. Детально описувати  діяльність М.Д.Байдака не буду, в Інтернеті є багато матеріалу про нього. Зазначу лише, що він, як і його брат, був землевласником Олександрійського повіту та гласним земського зібрання, почесним мировим суддею. Закінчив два вищих навчальних закладів – Київський університет і Петербурзький інститут інженерів шляхів сполучення.
М.Д.Байдак
До речі, гласним олександрійського земського зібрання був і його син – надвірний радник Байдак Сергій Миколайович. Він, як і батько (дійсний статський радник) і дядько (теж дійсний статський радник) значаться в списках гласних на три роки з 1913-го, і за 1917 рік. Адресою проживання батька і сина вказаний Санкт-Петербург, вул. Басейна, 58, кв.6, 7.
Похований М.Д.Байдак на Нікольському кладовищі Олександро-Невської лаври Петербургу. До речі, тут треба вказати, що є дві дати його народження – в списках депутатів Державної думи стоїть 1850-й рік, а на надгробку – 1848-й. Поряд похований і його син Сергій (1882-1920) – lavraspb.ru/ru/nekropol/view/item/id/2651/catid/3

І ще така цікавинка - в записних книжках Льва Толстого за 1906 р. є згадка про М.Д.Байдака, з яким він сидів поряд у кріслі під час засідань Державної думи.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Зображення села, плани і карти взято на ФБ в групі В.Постригана "Історія Сухоомельницького краю"

Картина, на якій зображено куток с. Байдаківки Онуфріївського району (в групі ФБ В.Постригана)

\Надзвичайно вдячна Віталію Постригану за матеріали, якими змогла візуально доповнити цю частину

Немає коментарів:

Дописати коментар