середу, 23 січня 2019 р.

Байдак, Байдаківка, Байдакове, Байдаківський




 Схематична карта Онуфріївського району Кіровоградської обл,
 на якій показане і  с.Байдакове

Починаю цикл публікацій про родовід Байдаків, які проживали в нашому краї в 18-20 століттях і заснували тут кілька поселень.

Спочатку про походження цього прізвища. Слова «байдак»,  і «байда» в словниках визначається як – «велике річкове судно» з уточненням, що плавали вони іменно по Дніпру , Дону, Сіверському Дінцю та Чорному морю. Цей тип судна більше відомий, як козацька чайка. Ось згадка про байдаки у Т. Шевченка: «Розмовляють, розказують, Як Січ будовали, Як козаки на байдаках Пороги минали».
байдак
Є й інше визначення цього слова – «байдаки́ (байдики) гони́ти (би́ти)безтурботно гуляти, гультяювати, байдак – нероба , гульвіса…»

Тепер про населенні пункти, що носять назву Байдаківка, Байдакове… , які знаходились        (і знаходяться) у нашому краї.

Перша за датою заснування, скоріше всього, була Байдаківка, що пізніше відносилась до Олександрійського повіту Херсонської губернії  Зараз це – село Байдакове Онуфріївського району Кіровоградської області.

Друга – Байдаківка Верхньодніпровського повіту Катеринославської губернії, яка з 1922 р по 2016 рік називалася Холодіївка і відносилась до П’ятихатського району Дніпропетровської області. Найближче до неї село нашої області – Попельнасте. Зараз їй повернуто стару назву.

(Про  засновників цих сіл та дати заснування – в наступних публікаціях).

Третя - Байдаківка – яку знають чи не всі олександрійці, знаходилась біля Олександрії, як одна з її південних околиць. А ще до цього часу олександрійці пам’ятають – Байдаківський вугільний розріз, Байдаківська брикетна фабрика… Після декомунізації 2016 р.  в Олександрії зявився так званий Байдаківський мікрорайон, змінивши назву "Жовтневий".

Інколи в краєзнавчих публікаціях  плутають ці три Байдаківки. Та, дякуючи вже сучасним дослідженням і публікаціям  істориків та краєзнавців (в першу чергу А.В. Пивовару в його виданнях, що стосуються заселення нашого краю в 18-19 ст.), вдалося точніше встановити  місця їх розташування.

Попельнасте і Байдаківка Верхньодніпровського повіту Катеринославської губ.


Фрагмент карти Олександрії та її околиць 1912 р.,
 на якій  показана  Байдаківка поряд з Олександро-Степанівкою

Олександрія та її околиці на сучасній карті

Джерела та видання будуть вказані в кінці статей про Байдаків

Немає коментарів:

Дописати коментар