пʼятницю, 5 травня 2017 р.

Друга світова - кілька епізодів війни в Європі


Вважається, що друга світова війна почалася 1 вересня1939 році нападом Німеччини на Польщу. Вже 3-го вересня Велика Британія і Франція оголосили війну Німеччині.  На той час німцями  була окупована Австрія, анексована Судетська область в Чехії.

Про цю війну я вже не раз писала.. Особливо про події 1941-1943 рр., що стосувалися нашого краю. А нещодавно прочитала художню книгу, де згадувалося про війну в Європі в 1940 р. Потім дивилася англійський  фільм «Війна Фойла», де теж йдеться про цей період. І подумалось  – ми багато знаємо про хід війни в Радянському Союзі, про жахливі людські та матеріальні втрати, знущання окупантів над мирними жителями, розруху. А як же західно-європейці? Там теж гинули люди, руйнувалися міста і села ще до нападу Німеччини на Радянський Союз.
Ось кілька епізодів війни в Європі:
Дансько-норвежська операція. На початку війни в Європі скандинавські країни проголосити нейтралітет. Незважаючи на це, Німеччина напала на Норвегію вже 9 квітня 1940 р. (до того вона без спротиву окупувала Данію). Першою допомогу Норвегії своїми військами надала Англія, потім приєдналися французи і поляки. Але нерішучість та неузгодженість дій союзників, значні втрати привели до поразки і залишки військ були евакуйовані в Англію.  До рідних осель поверталися каліки…
Фото говорять самі по собі:

 Розбите і палаюче норвежське село
Німці в Данії
Один з епізодів  Другої світової війни, який увійшов в історію під назвою «Бельгійська кампанія» і тривав всього-на-всього з 10 по 28 травня 1940 року, приніс значні жертви –  зупинити німецькі війська намагалися  бельгійські, французькі і британські війська. За спогадами ветеранів цієї кампанії бої були жахливими, з великими втратами. Німцям вдалося вийти до Ла-Маншу, оточивши французькі та англійські сили. Евакуація кораблями британського флоту, притиснутих до берегів, залишків військ (так звана Дюнкерська операція) здійснювалася під обстрілами та бомбардуванням, і тут теж гинули тисячі солдат, ще більше було поранено. Допомагали евакуації й  приватні риболовецькі шхуни, власники яких добровільно йшли на вірну смерть, спасаючи життя воїнів.
Бельгія  була окупована німцями аж до зими 1944-1945 рр., коли її звільнили союзники. Саме в Бельгії відбулося ї перша танкова битва Другої світової війни (при м. Анню).
Тоді ж капітулювали Люксембург і Нідерланди.


Бельгія - травень 1940 р.

Бельгія - травень 1940 р.

Бельгійські полонені, 1940 р.
Дюнкерт - червень 1940 р. - сотні тисяч британських і французських
 вояків чекають евакуації
Дюнкерт - евакуація

1940 р. - військові навчання в Англії 

Втрати країн з 10-го по 22-е травня  1940 р. ( дані з Вікіпедії)
Бельгія:
Вбито – 6093 чол.
Поранено – 15850 чол.
Пропали безвісти – 500 чол.
Попали в полон 202 000 чол
Франція:
Вбито 90 000 чол.
Поранено – 200 000 чол.
Попали в полон – 1 900 000!!! чол.
Англія:
Убито, поранено і попало в полон 68 111 чол.
64 000 транспортних засобів знищено й покинуто
Знищено 931 літак і підбито 1526

В тому ж році німецькі війська окупували Францію. 16 червня французький премєр-міністр, маршал Петен направив Гітлеру прохання про перемиря.
А ще були затяжні бої в Африці,  Італії, на Балканах…

 Гітлер в Парижі
 Франція, червень 1940 р.
Франція, червень 1940 р.

І постає питання – чому керівництво СРСР вже тоді, як це зробили Англія і Франція, не оголосило війну Німеччині? Невже надіялись на те, що нацисти не нападуть?
 А тим часом йшли в Німеччину з Радянського Союзу ешелон за ешелоном з нафтою, різними рудами, зерном, деревом, міддю, нікелем, платиною(!), іншим… Все це, використане німцями для укріплення своєї армії, допомагало вбивати тисячі європейців, руйнувати міста і села…




Немає коментарів:

Дописати коментар