вівторок, 27 грудня 2016 р.

П.Бачинський - Приїзд в Олександрію - продовження розповіді

Закінчення учительської семінарії і приїзд в Олександрію




Спочатку Херсонська учительська семінарія знаходилась в м. Миколаїв. Жилося там П.Бачинському дуже тяжко, з дому допомоги не було (після смерті матері батько запив, загуляв і забув про сина), стипендія була мізерною, тому доводилось підробляти уроками для дітей заможних містян. Бачинський згадує, що в 1871 році  морози на півдні доходили до 40 градусів і вночі можна було спостерігати північне сяйво. Продукти тієї зими надто подорожчали. Основною їжею студентів був солдатський хліб, який купляли в складчину. Тому в пам'яті надовго залишився спогад про те, як директор училища запросив до себе на пасхальний обід 14 студентів семінарії, які на свята не змогли поїхати додому. В 1872 році семінарію переселили в Херсон. Бачинський згадує, як в кінці літа перевозили на возах все майно семінарії. А по дорозі ласували кавунами і динями, якими їх пригощали наглядачі баштанів. У Херсоні директор  семінарії А.Леонтович і вчитель Н.Резчиков довірили Панасу підготовку своїх дітей до вступу в гімназію: «Я поочередно стал пользоваться хорошим столом и нанял на военном форштадте комнату в которой была приличная и  чистая обстановка. В этой комнате я принимал дорогих гостей – самого директора с семьей, учителя рус. языка, сестер моей будущей жены и саму мою невесту».

Після  успішного закінчення семінарії П.Бачинський отримав направлення  в Олександрію завідувачем 1-го приходського училища (школи).

«Я поехал в Александрию холостым, неженатым … 3 сентября 1874 года со станции Протопоповка, а в последствии Корыстовка на рассвете … Когда мы въезжали почти в самый город, я спросил у извозчика «Где город?». Он ответил «Мы уже въезжаем в город». «Какой это город? – продолжал  я удивленно, - это деревня, всюду домики крыты соломой!». «А вот посмотрите, - продолжал он, - пере едем через мост и тут вы скоро увидите дом уездного училища, крытый железом, тут, направо, дом дворянського собрания, квартиры предводителя дворянства, около бульвара – здание уездной земской управы,  двухэтажный дом, затем на базаре – земская больница и тут недалеко дом, тоже крытый железом казначея Балкова, где помещается уездной казначейство. Вот почти  все те дома, которые я застал в Александрии, крыты железом, а вот в самом центре города были покрыты тесом и гонтом, а при въезде в город со всех сторон домики были покрыты соломой и кое-где камышом. Я остановился на постоялом дворе Ямпольского на том углу, где в настоящее время красуется большой двухэтажный дом – бывшая гостиница  Бондарева. … Я было пропустил дом тоже казначея Балкова, в котором помещалась женская 3-х классная прогимназия».
Я подала таку розлогу цитату зі спогадів Бачинського тому, що він описує місто 1874 року, а ми майже не маємо його описів цього періоду.
Отже, на початку вересня 1874 року 22-річний  учитель поселився в Олександрії і почав навчати дітей. Найняти квартиру йому порекомендували у відставного вчителя Миколи Миколайовича Никифорова.
А 17 жовтня  того ж року П.Бачинський отримав дозвіл на відпустку для поїздки в Херсон, де відбулося його вінчання з 16-ти річною Улитою, родом з Олешок: «Мы из себя представляли пташек совсем еще не оперившихся: у нас у обоих было по одной паре белья, по одной паре верхней носильной одежды, по одному одеялу, по одной подушке и т.п. в одном числе. Один сундучок с книгами, а другой – наш гардероб. Вот каково было наше имущество, когда мы после венчания приехали в Александрию».




Немає коментарів:

Дописати коментар