суботу, 26 грудня 2020 р.

З приводу статусу Олександрії як міста

Існує думка, що статус міста Олександрія (сучасної Кіровоградської області) вперше набула у 1806 році у складі новоствореної Херсонської губернії. Нещодавно на ФБ була моя дискусія з журналістом і краєзнавцем В.Голобородьком щодо дати надання  Олександрії  статусу міста.

Хочу довести, що вперше Олександрія, як місто, з’явилась у 1784 році, а не в 1806-му



Тоді було створено нову адміністративну одиницю у складі Російської імперії, яка називалась Катеринославське намісництво. До її складу ввійшли 15 новостворених повітів, серед яких був і Олександрійський. Його центром було призначено село Усівка (в офіційних документах - шанець Бечея). Передбачалось, що поселення стає містом і назву отримує від назви  повіту. Тому на місцях вирішили, що нова назва міста, як центру повіту, буде Олександрійськ. (можливо Потьомкін не уточнив назву в імператриці) Ця назва проіснувала кілька місяців. Та якщо звернутися до проектів планів  міста 1783 і 1784 років, то там воно називалось Олександрія, не Олександрійськ. І, скоріше всього,  десь там у верхах спохватилися і вже у грудні (а можливо і раніше) того ж 1784 року у документах  місто офіційно фігурує  як Олександрія. Інколи траплялась і попередня назва. У наступних роках аж до 1795  - лише  Олександрія.


Одна з карт, де позначена Олександрія після переносу в Крилов (з архіву А.Пивовара)

Потім настає свого роду перерва в існуванні центру повіту в Усівці-Олександрії . У 1795 – 1796  роках Катеринославське намісництво ліквідовується і, з приєднанням нових земель, утворюються нові адміністративні одиниці – Вознесенське намісництво і Новоросійська губернія. Центр Олександрійського повіту було перенесено до містечка  Крилова, який перейменували в Олександрію (указ від 20 липня 1795 р.). Нашому ж поселенню повернули назву Усівка зі статусом казенного села. Це тривало недовго, всього 11 років.

 У 1806 році центр повіту знову переноситься в Усівку з повторним поверненням назви Олександрія.

З документів

Відомо два укази про створення  Катеринославського намісництва. Перший  -  від 30 березня 1783 р. передбачав спочатку розділення намісництва на 12 повітів без визначення їх назв. А у випадку необхідності – збільшити кількість повітів. До кінця 1783 р. організацію намісництва було завершено. 22 січня 1784 р. було видано другий указ, в якому вже вказувалось, що намісництво  ділиться на 15 повітів (з назвами), серед яких і Олександрійський.  А «генерал-губернатор кн. Потемкин  должен распорядиться о том, какие по названым уездам устроить новые города» .

Х Х Х

З книги Л.Пономаренко (упорядник А.В.Пивовар) «Карти і плани в джерелознавчих студіях». (Російський державний військово-історичний архів. Карти і плани за каталогом воєнно-ученого архіву) - -

 2. Планы уездам, городам и крепостям Екатеринославского наместничества: Мариуполя, Берислава, Славянска, Ольвиополя, Александрии, Елисаветграда, Александровска, Нахичевани, Кременчуга, Павлограда, Бахмута, Новомосковска, Царичанки, Донецка, Полтавы, Херсона, Нехворощи и Константинограда [1783-1784 годов] (ф. 846, оп. 16, д. 215491783 р.»

2.«Атлас Екатеринославского наместничества [с геометрической генеральной картой, картами 15-ти уездов и планами городов Новомосковска, Алексополя, Кременчуга, Полтавы, Константинограда, Славянска, Бахмута, Донецка, Мариуполя, Павлограда, Херсона, Ольвиополя, Елисаветграда, Александрии и Берислава]. Подписал генерал-порутчик Тутолмин (ф. 846, оп. 16, д. 18724, тоже без плана города Берислава – д. 20768, описание – д. 18723)»  - 1784 р.  Складання цього Атласу було завершено у травні 1784 року.

ХХХ

Витяг з відомості Катеринославського намісництва 1784 року про кількість церков у новостворених повітах…Направлено в консисторію 28 грудня 1784 року. Отримано за призначенням 15 січня 1785 р. (з архіву А.Пивовара) –

«Александрийского уезда - в городе Александрия – Святителя Николая».

ХХХ

1784 року, грудня 8  (зі справи Словенської духовної консисторії , яка повідомляла Новомосковське духовне правління, де згадується Олександрійський повіт і місто Олександрійськ) 

«…Какие ж именно к тем уездам селения причислены и города уездные назначены об оных по уездам прислано в консисторию из Екатеринославскаго наместническаго правлення пятнатцать реестров, а при том особливим сообщением консисторию оное, наместническое правление о вновь устроенных городах уведомило, что Александрийск из шанца Усиковского…»

ХХХ

3.«Атлас Екатеринославского наместничества [с планами 14-ти уездов и городов Екатеринослава, Александрии, Новомосковска, Алексополя, Градижска, Кременчуга, Миргорода, Константинограда, Славянска, Бахмута, Донецка, Павлограда, Мариуполя, Таганрога, Нахичевани и Азова] (ф. 846, оп. 16, д. 20772, описание в 2-х частях – д. 18728) – 1795 р.»

ХХХ

Після перейменування Миколаївської губернії в  Херсонську (1803 р.) за указом по штату у 16 березня 1806 р. вона була поділена на 5 повітів – серед них Олександрійський.

Указ від 21 серпня 1806 р. «предписывает учредить назначенный по штату г. Александрию в казенном селении Усовка, где и прежде, во время существования Вознесенской губ.  был город сего наименования; нынешнему же посаду Александрийскому возвратить прежнее название Крылова. - (чомусь від часу указу про повіти (березень) пройшло кілька місяців  до указу про повернення Олександрії в Усівку (серпень).


План міста Олександрія в 1808 році (з архіву А.Пивовара)

До речі, раніше я вважала, що назви Олександрійськ не існувало, що поселення з самого початку перейменування називалось Олександрія. В одній з робіт священика і краєзнавця В.М.Никифорова  згадувалось про те що цю назву помилково ввів один з перших істориків Півдня України А.Скальковський. В іншому місці  Никифоров сам згадує поселення у 1784 р, як Олександрійськ. Останнім часом в історичному обігу появились нові документи, в яких згадується саме Олександрійськ. Ця назва існувала на початку перетворення Усівки-Бечеї в повітове місто Катеринославського намісництва 1784 році.

Що цікаво, навіть у листах І.М. Синельникова 1784 р. (Інгульський степ, 3 випуск, 2018 р), місто згадується, як Олександрія. Там же, у публікації А. В. Пивовара «Відомості 1784 року про заселення правобережних повітів Катеринославського намісництва за матеріалами ІV ревізії населення, ст. 263» у більшості документів вказана Олександрія.

В  одному з документів, який наводиться А.В.Пивоваром, на початок 1784 року про наявність земельних наділів і кількості населення в Олександрійському повіті, в тому числі повітового центру,  пишеться: «города Александрийска, войсковых чинов города Александрийска». Автор публікації у примітках доводить, що ця відомість складалася у квітні 1784 р.

 Та як би там не було, ми говоримо не про кілька населених пунктів, а про один, який у різні часи називався – село Усівка – шанець Бечея – місто Олександрійськ-Олександрія – казенне поселення Усівка – місто Олександрія.

Висновки: - вперше Усівка-Бечея стала містом у 1784 році. Вдруге – у 1806 році і до нашого часу більше назву  не міняла.

З  кінця січня 1784 року місто називалось кілька місяців Олександрійськ, потім, у тому ж році – Олександрія.

 

 

1 коментар:

  1. Олександрійський повіт існував, а Олександрія - ні. Незважаючи на існування міста Крилова, Крюкова, Чергина, повіт створюється під неіснуюче місто Олександрія. Місто було очикуване, передмістя Натягайловка витягувала з затопленого міста все плавало, очикуючи коли зійде велика вода. Так на "дикому полі" з'явилося місто з унікальною архітектурою. До наших часів дожила лише половина справжнього міста.

    ВідповістиВидалити