вівторок, 29 серпня 2017 р.

Статистик М.Борисов - Продовження 2.

Свідчень про особисте життя Миколи Івановича Борисова  мені віднайти не вдалося. І до якого часу він  працював олександрійським статистиком-невідомо. Навіть невідомо коли він помер і де похований.
Знаємо лише, що проживав М.Борисов з родиною по вул. Миколаївській (до недавнього часу Пролетарській), зараз – Святомиколаївській. За Адресною книгою 1941 року мав два будинки перед жіночою гімназією. Потім ці будинки займав «Трест Бурвугілля». Довідалась я також зі спогадів Марії Чижевської та Лазаря Гінзбурга про його дітей. Сестра Д.Чижевського часто згадує, що в дитинстві вони з братом товаришували з дітьми Борисових (батьки їх теж підтримували тісні стосунки). Називає сестер Надію (в 1970 році їй виповнилось 75 років) та Ольгу (молодша на три роки від Наді) і брата їх Юрія. Сестри разом з М.Чижевською навчалися в Олександрійській жіночій гімназії в одному класі, бо старша Надя хворіла. До речі, Марія Чижевська-Морозовська підтримувала зв'язок з сестрами майже все своє життя. Всі вони потім жили в Києві. Надя Борисова вийшла заміж за олександрійського лікаря Патліса, а Оля за сина власника млина Люсю Воловича. Юра Борисов в 1917 році разом з І.Чижевським був членом комісії по охороні міста.  У тому ж році одним з гласних Олександрвйської Земської управи був "Г.Н.Борисов - рос.". На жаль, повністю ім'я і по-батькові  не вказується. Можливо це і був син Борисова. Бо часто чоловіків на ім'я Георгій (якщо це так) називали Юрієм. Цей Г.Н.Борисов  на одній з сесій Земської управи був головою земського зібрання. Де був пізніше Юрій Борисов - невідомо. Але його в своїх спогадах Марія Чижевська в радянські часи не згадує.

Ось ще знайшла повного тезку в списках Білої гвардії - "Борисов Георгий Николаевич. Штабс-капитан. Взят заложником в сен. 1918 в Петрограде." 

Якщо автором наведеного вище нарису про Георгія Тасіна був олександрійський Микола Борисов, то він був ще живий в 1929 році. Але я не впевнена в цьому, бо є багато його однофамільців.
І останній розділ, але трохи пізніше, буде присвячено брату М.Борисова - Євгену Борисову.

Немає коментарів:

Дописати коментар