суботу, 27 лютого 2016 р.

Олександрія і родина Тулубів

https://www.facebook.com/Esugroup/
Інститут енциклопедичних досліджень НАН України в ФБ нагадав мені про родину Тулубів, яка мала відношення і до Олександрії. В 2007 році я написала статтю про них, яка була опублікована в газеті "Городской курьер". Ось вона:



Потім написала ще одну статтю вже до  "...185 років від дня народження та 135 від дня смерті  педагога  та науковця Олександра Даниловича Тулуба (1825 — 1875). Можливо, мало хто знає про нього, а от його внучка, Зінаїда Тулуб – українська радянська письменниця, відома багатьом, як автор історичних романів. В 2007 році я вже писала про звязок родини Тулубів з Олександрією. Дещо хочу нагадати читачам.
Рід Тулубів походить із Криму. Вони прямі нащадки січових козаків. Наприкінці XVI та початку XVII століть їхні предки належали до козацької старшини. Були серед них і писарі Війська Запорозького. Є відомості, що Андрій Тулуб мав звання полковника. А ще один із Тулубів був одружений з сестрою знаменитого Кочубея, страченого гетьманом Мазепою. При Петрі І один із Тулубів дістав дворянський титул, офіцерський чин і став власником фамільного герба. Володів землями й хуторами на Полтавщині"

Повністю статтю не ставлю, якщо комусь буде цікаво - пишіть у коментарях.

Але і на цьому дослідження про родину Тулубів не завершилось. В 2010 році разом із тодішнім міським головою О.Скічком нас було запрошено до Черкаського Національного університету ім. Б.Хмельницького на відзначення 185-ї річниці з дня народження О.Д.Тулуба та 120-ї річниці від дня народження З.Тулуб. Виступала там з розповіддю про перебування Тулубів в Олександрії До цієї дати, за сприяння тодішнього голови Черкаської обласної адміністрації С.Тулуба, вийшли дві книги:  збірка віршів З.Тулуб "Стихи моей молодости" та "Життєві шляхи родини Тулубів". В остінній було надруковано і мою статтю.



До кожного вірша було надруковано і його рукописний оригінал.






Немає коментарів:

Дописати коментар