неділю, 29 листопада 2020 р.

Контр-адмірал М.Клімов в Олександрії

 

Багато хто знає про знаменитого земляка, олександрійця, контр-адмірала Володимира Павловича Романова. На моєму блозі є і про нього розповідь. Та, виявляється, ще один контр-адмірал проживав в Олександрії! Це – Михайло Михайлович Клімов. Деякі моменти життя у них схожі – обидва військові моряки, служили і на Балтійському, і на Чорному морях, приймали участь у Кримській війні 1854-1855 рр., мали високі нагороди.

На жаль, про життя М.Клімова відомо мало. Можливо народився 1820(?) р. З «Общего Морского списка» дізнаємось, що разом з братом Іваном (1822-1855) Михайло в 1834 році вступив до Миколаївської чорноморської штурманської роти кадетом, а в 1839 р. став, як і брат, гардемарином. У 1843 братів переведено до Балтійського флоту вже мічманами. Затримались брати тут всього на 3 роки і знову одночасно переводяться до Чорного моря, де стають лейтенантами. З 1850 року шляхи братів розходяться. Іван плаває між Одесою і Константинополем, а Михайло залишився на Чорному морі. Плавав на різних кораблях, наприклад, на фрегаті "Громоносец",  фрегатах "Кагул" и "Мидия".

Під час Кримської війни обидва брати захищали Севастополь. У лютому 1855 р. Іван був важно поранений і в березні того ж року помер. М.М.Клімов теж був поранений, осколком бомби у голову, та йому вдалося вилікуватися. За участь у війні був нагороджений орденами «Св. Анны 3 степ. Св. Владимира 4 степ, и Св. Станислава 2 степ.». На кораблях вже більше не служив. В кінці війни у березні 1856 р. направлений у гардемаринську роту Миколаєва, яка була створена на базі Училища флотських юнкерів.

А в листопаді 1858 р. М.Клімова було призначено городничим в м. Бобринець Херсонської губернії.



У 1863 році його  перевели на ту ж посаду городничого у м. Олександрію. І хоча ця посада вже була скасована, він, як поранений офіцер, мав право її займати. Не виключаю, що в Олександрії  М.Клімов і В.Романов знали один одного. Останній раптово помер у 1864 р. Можливо, вони були знайомі ще зі служби обох у Чорноморському флоті. В.Романов, як і його колега, теж приймав участь в обороні Севастополя.  Чи довго М.Клімов служив в Олександрії на разі невідомо. Згодом він отримав чин контр-адмірала (1879 р.) і вийшов у відставку. Де і коли закінчив свій земний шлях контр-адмірал М.М.Клімов теж невідомо.


«
Городничий — должность в Российской империи. Городничий был главой административно-полицейской власти уездного города с 1775 года — 1862 год. Городничие из раненых офицеров, состоявших под покровительством Комитета о раненых, были оставлены под покровительством этого комитета с сохранением им пожизненно или до получения другого штатного места жалованья по чину и того содержания, которое они получали по должности городничего».

 «Громоносец» (1843 г., построен в Великобритании для России) - флагманский корабль вице-адмирала Владимира Корнилова во время Крымской войны , затоплен в Севастополе в 1855 г., когда российские войска покинули город».

-          Ляшук П. М. Офицеры Черноморского флота, погибшие при защите Севастополя в 1854—1855 гг.: Биогр. справ./П. М. Ляшук, Музей героической обороны и освобождения Севастополя. — Симферополь: ООО «Издательство «ПолиПРЕСС», 2005. — 256 с, ил.

-          Общий морской список [Текст]. - Санкт-Петербург : Тип. В. Демакова, 1885-. Ч. 10: Царствование Николая I. Д-М. - 1898. - [4], 755 с.

-          http://www.litnik.org/index.php Николаев литературній

 

Немає коментарів:

Дописати коментар