вівторок, 4 жовтня 2016 р.

Лист Михайла Бачинського до Дмитра Яворницького - 1911 р.

Набрала лист М. Бачинського до Д.І Яворницького, який зберігається в фондах Дніпровського історичного музею, і  копію якого мені надіслала к.і.н., завідувач архівним сектором відділу фондів музею С.В Абросимова (на жаль, вже покійна) ще до початку публікацій епістолярної спадщини Яворницького.

Епістолярна спадщина академіка Д.І. Яворницького (Вип. 2) 

Укладачі: С. В. Абросимова, Н. Є. Василенко, А. І. Пєркова, О.В. Піцик, І.Ю. Тарасенко, І.М. Тимофєєва, А.В. Тронєва, М.П. Чабан, Н.Г. Чередник.
За участю: О.В. Аліванцевої, В.М. Бекетової, І.І. Горченко, Н.В. Жахалової, В.М. Заруби, Г.Д. Зленка, С.М. Кіржаєва, В.І. Лазебник, Ю.А. Мицика, В.О. Мокляка, О.М. Огризкіної, Я.С. Смирнова, Д.П. Урсу, О.М. Чумак, В.К. Чумаченка.
Під загальною редакцією Н. І. Капустіної. – 1999 р.




Лист Бачинського
15.06.1911 р.                                                                                              Олександрія-Катеринослав
Високоповажний добродію Дмитре Івановичу!
Лагодячись до писання «дипломних творів»  («курсовые сочиненія») по темі  1) Колонізація Новороссійскаго края в XVIII столетіи» та 2) Землевладеніе в Новоросс. крае  в XVIII ст.», ми наважуємося звернутися до Вас, високошановний Дмитре Івановичу, з щирим проханням пораяти нам деякі підручники до цих тем; маємо надію, що Ви не одмовитесь доповнити той реєстр підручників, який нам пораяв професор В.С. Данилевич. Ось цей реєстр:
Маркевич. Новоросс. край при им-це Екатерине II.
Писаревский.  Из истории иностранной колонизации в России.
Багалей. Очерк иностранной колонизации и быта Степной окраины Московск. государства.
Скальковский. Очерки Новоросс. края.
Брикнер. Потемкин.
Летопись Екатериносл. ученой архивной комиссии.
Труды Таврическ. учен. архив. комиссии.
Ми ніяк не могли добути деякі з цих книг (особливо «Летопись»  та «Труды»), а тому прохаємо Вас, високошановний Дмитре Івановичу, пораяти спосіб – де й  як ми змогли б придбати їх. Розуміється, найкращий спосіб – купити, але 1) ми не знаємо де саме їх купити, а 2) з чисто «фінансових» перешкод (певно коштують вони дорого!) навряд чи можне нам їх буде придбати.
Ось чому ми щиро прохаємо Вас, знаючи, що Ви, очевидячки, ці книги маєте, позичити потрібні для нас книжки на де-який час. Пересилати їх (книги) буде, безумовно, незручно, тому найкраще ми приїдемо до Катеринославу, й, як буде можна, то самі заберемо книги. При цьому ми ручимося, що всі книги, які ми одержимо, повернимо в призначений Вами строк і у повній цілості. Недодерженя цієї умови дасть Вам право позивати нас, або якимсь иншим способом задовольнити Ваші втрати.
Лишаємося з щирим поважаннєм  студенти Київського університету
Михайло Бачинський та Сергій Рябченко.
На відповідь посилаємо марки.
Адреса: г.Александрія Херс. губерніи М.Аф. Бачинському.
Олександрія 15/VI. 1911 року
------------------------------------------------------
ДІМ. КП-6933. Арх – 12340.

Адреса: «г. Екатеринослав. Дворцовая прощадь собственный дом Дмитрию Ивановичу г-ну Эварницкому». Заказное.

Немає коментарів:

Дописати коментар