понеділок, 20 червня 2016 р.

За залізну бочку - 1 літр водки. Олександрія 1942-1943 рр.

Насамперед, дякую Богдану Тобілевичу за посилання на архів газет окупаційного періоду.
Надзвичайно цікавий, пізнавальний і, разом з тим, повчальний ресурс! Все повторюється...


Дещо набрала з олександрійських газет 1942-1943 рр.

«Олександрійський бюлетень»,     Друкарня і редакція:    Олександрія, Управська , 57. Завдрукарнею   К.Юрченко. Відповідальний редактор О. фон-Зорг


16 вересня 1942 року
Об'ява
По Олександрійському району в різних місцях маються, розкидані по дворах та полях, рештки залишені більшовиками та Німецькими військовими частинами ріжні речі: скати від автомашин та всяка тара від пального (бочки, банки, ранці, тощо).
Тому пропоную всім громадянам  найдені речі здати на заготівельні пункти сільської кооперації, а в м. Олександрія, на приймальний пункт заготконтори, який міститься на базарному майдані.
Здатчикам речей будуть видаватися квитанції з тим, що по цій квитанції видаватимуться премії, а саме: за здану залізну бочку 1 литр водки, один скат автомашини – 0,5 літра водки, бідон 20 літровий 0,5 літра водки, ранець 0,5 літра водки
Крайсляндвірт Шмідт
                  
Місцева хроніка

Гарний почин
травень 1943 р.

У неділю 28-го травня, за ініціативою Управи міста, було організовано ВОСКРЕСНИК, в якому взяли участь працівники Управи, 11 відділів, місцевих артілей, окремих установ, підприємств, в кількості 250 чоловіків, і працювало 16 підвід. Результати праці: приведено в зразковий вигляд парк імені Шевченка,—очищено і вивезено сміття зі всієї території парку, зроблено рішення, і очищено траву біля насаджень, вимощено майданчики будинку, частково полагоджено залізну огорожу, заметено всю територію парку, і алеї посипано жовтим піском. Цей почин мусить послужити прикладом для господарників і домовласників нашого міста в справі очищення і приведення в санітарний стан дворів і вулиць.

18.05.1943 р.
О Б'Я В А
Доводиться- до відома громадян м. Олександрії та району, що в місті відкрито запис добровольців в Російську Визвольну Армію. Приймаються особи чоловічої статі віком від 17 до 45 років російської, української та інших національностей. Добровольці з дня зарахування одержують постачання нарівні з солдатами Німецької Армії. Запис провадиться по вул. Головній, № 90, з 8 год. ранку до 5 год.  вечора.
Представник Штабу Війська Донського. Олександрія.

Планую продовжувати.
Коментарі вітаються.

2 коментарі: